• икона Господь Саваоф
  • икона Господь Саваоф
Господь Саваоф — один из титулов Бога в иудейской и христианской традициях. Это имя может означать как «Господь воинств Израилевых», так и "Господь воинств Ангельских". В Ветхом Завете слово Саваоф встречается начиная с Первой книги Царств.Имя Божие Господь Саваоф отражает Божественную власть над всеми силами земли и неба.
Любые изображения Саваофа, Бога Отца являются неканоничными и противоречащими богословию иконописи. Подобные изображения не допускались еще VII Вселенским собором (787 г.).
В Древней Руси их также категорически запрещали: в 43 главе деяний этого Собора, которая так и называется "О иконописцах и Саваофе", было дано вполне четкое постановление: "Повелеваем отныне Господа Саваофа образ не писать в нелепых и неприличных видениях, ибо никто Саваофа не видел во плоти, а только по воплощении. Только Христос виден был во плоти, как и живописуется, то есть изображается по плоти, а не по Божеству, подобно и Пресвятая Богородица и прочие святые Божии..."
В то же время, на протяжении веков запрет этот повсеместно игнорировался, и как в старых храмах прошлых веков, так и в новых, восстановленных после коммунистического вандализма, нередко можно увидеть сверху иконостаса изображение Бога-Отца в виде седого старца.

Молитва ко Господу Отцу

Всемогущий Владыко, Премудрый и Всеблагий Господи, Светоначальнаго Сына Пребезначальный Родителю и Животворящаго Духа Твоего вечный, присносущный Самоизводителю, Егоже величество неисчетно, слава несказанна, и милость безмерна. Благодарим Тя, яко воззвал еси нас от небытия и почтил еси драгоценным образом Твоим, яко даровал еси нам, недостойным, не точию познавати и любити Тя, но еже сладостнейше есть, и Отцем своим нарицати Тя.

Благодарим Тя, Боже милосердия и щедрот, яко преступивших заповедь Твою, не оставил еси нас посреде греха и сени смертныя, но благоволил еси Единороднаго Твоего Сына, Имже и веки сотворены суть, послати на землю нашего ради спасения, да, вочеловечением Его и страшными страданьми, мучительства диаволя и тли смертныя свободимся. Благодарим Тя, Боже любве и сил, яко, по вознесении на небо дражайшаго Спасителя нашего, умолен быв Крестом Его, низпослал еси и Духа Твоего Пресвятаго на избранные Его ученики и апостолы, да, силою богодухновенныя проповеди их, озарят весь мир нетленным светом Евангелия Христова.

Сам убо, Человеколюбивый Владыко, услыши ныне смиренную молитву недостойных чад Твоих, да якоже создал еси нас за едину Твою благость, искупил еси ны за едино благоутробие Твое, тако и спасеши нас по единому безприкладному милосердию Твоему; зане от дел наших ниже следа спасения имамы, но чаяние праведныя мести и отлучения от Пресветлаго лица Твоего; аще бо и о единем празднем глаголе взыскано будет в день суда и испытания, о неизчетных наших беззакониях, имиже согрешихом пред Тобою, кий, беднии, имамы воздати ответ? Сего ради весьма от дел наших отчаявшеся оправдания, ко Твоей единей, всяк ум и всяко слово превосходящей, прибегаем благости, юже аки твердое основание надежды имуще, молим Тя: согрешихом, очисти, Господи! беззаконновахом, прости, Владыко! прогневахом Тя, примирися, Долготерпеливе, и сохрани прочее: ум, совесть и сердце наше от скверн мирских, избави и спаси ны от многомятежныя бури страстей и грехопадений, вольных же и невольных, ведомых и неведомых, и в тихое управи пристанище веры, любве и упования жизни вечныя. Помяни нас в милости Твоей, Господи, даруй нам вся, яже ко спасению, прошения, паче же чистое и безгрешное житие: сподоби нас любити Тя, и боятися от всего сердца нашего, и творити во всем волю Твою святую, молитвами Пречистыя Владычицы нашея Богородицы и всех святых Твоих, яко Благ и Человеколюбец Бог еси, и Тебе славу и благодарение и поклонение возсылаем, со Единородным Твоим Сыном, и со Пресвятым и Благим и Животворящим Твоим Духом, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

В нашей мастерской все иконы пишутся только темперной краской на досках из липы или кипариса.Золочение нимба,фона происходит сусальным золотом известной итальянской фирмы "Манетти".Вы можете заказать икону Господа Саваофа на нашем сайте.Цены на иконы в нашей мастерской значительно ниже.Любые ваши пожелания мы всегда будем учитывать при написание иконы.
икона
"Господь Саваоф"